TALİP ÖZTÜRK VE ALİ İHSAN ÖZGÜR YOLDAŞLARIMIZI
U N U T M A D I K...
İSMAİL BİLEN (Marat, Laz İsmail),
1902’de Rize’de doğdu. İstanbul tersanesinde motor makinistliği yaptı ve mütareke yıllarında çeşitli eylemlere katıldı. 1922’de Türkiye Komünist Partisi’ne girdi; KUTV’de eğitim gördü.
1925 li yıllarda Adana'da işçiler arasında örgütlenme faaliyetlerinde bulundu. 1928’de partinin İzmir’de örgütlenmesi için çalıştı. 1929 tevkifatında yakalandı ve yargılandı.
1933’te Moskova’ya gitti ve yaşamının sonuna dek bir daha ülkesini göremedi.
Komintern’de çeşitli görevler üstlendi. 1960’lı yıllarda parti merkezinin Doğu Almanya'da faaliyet yürütmesine Zeki Baştımar ile birlikte önayak oldu.
1951 tevkifatından sonra yurt içi kadrolarının büyük kısmını yitiren partinin varlığına temel teşkil eden isimlerden biri olma işlevini sürdürdü. 1973 yılında Zeki Baştımar’ın ölümünün ardından genel sekreterlik görevini üstlendi. TKP’nin “ATILIM” döneminin mimarı oldu
12 Mart’ın ardından gerek yurtiçi gerek yurtdışında TKP’ye yönelen kesimlerin partiye katılmasında ve böylece partinin yeniden güçlenmesinde rol oynadı.
1983 yılında yapılan 5. parti kongresi ile genel sekreterlik görevinden ayrıldı ve sembolik bir işlevi olan parti genel başkanlığı görevini üstlendi. Bu kongreden birkaç gün sonra 18 Kasım 1983’te Berlin’de yaşama veda etti.
MUSTAFA ASIM HAYRULLAHOĞLU (Deniz Yoldaş),
Mustafa Asım Hayrullahoğlu 1948'de Diyarbakır'da doğdu. Yükseköğrenimini İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde yaptı. Gençlik yıllarından başlayarak sosyalizm mücadelesine katıldı. Fikir Kulüpleri Federasyonu ve Doğu Devrimci Kültür Ocakları'nda çalıştı. TİP'e üye oldu. 1969 Sungurlar direnişine ve bir dizi işçi direnişine katıldı. 15-16 Haziran 1970 eylemi sürecinde "Tekel Gerçek" gazetesinin yayımlanmasında aktif görev yaptı. 12 Mart darbesi ardından gizliliğe geçti.
1973'de TKP'ye girdi ve İstanbul örgütünde değişik görevlerde bulundu. 14 Kasım 1982'de İstanbul 1. Şube görevlilerince gözaltına alındığında Merkez Komitesi üyesi ve İstanbul İl Komitesi sekreteriydi. Ağır işkencede yüksek insan onurunu çiğnetmedi, ser verdi sır vermedi. 1. Şubede gördüğü işkenceler sonucu 16 Kasım günü yaşama gözlerini yumdu ve sessizce Kasımpaşa Kimsesizler Mezarlığı'na gömüldü.
TALİP ÖZTÜRK (Orhan Tok),
Eğitim Enstitüsünü bitirdikten sonra öğretmenliğe başladı. Eğitimin demokratikleşmesine yönelik çalışmalarda bulundu. Sivas’ta görev yaptığı sırada Türkiye Öğretmenler Sendikası’nın şubesini kurdu. TÖB-DER’in kuruluşuna katıldı. 1976’da İstanbul TÖB-DER başkanlığı, Barış Derneği’nin de kurucu üyelerinden olan Talip Öztürk’ün ilerici öğretmen hareketinin işçi sınıfının yolunda gelişmesini sağlayan Birlik Dayanışma Hareketi’nin kurucusu ve TKP üyesidir.
16 Kasım 1979’da görevli olduğu Ahmet Rasim Ortaokulu önünde faşist çetelerin silahlı bir saldırısı sonucu öldürüldü
ALİ İHSAN ÖZGÜR,
Politika Gazetesi'nin Yazı İşleri Müdürlerinden ve ilk sayısı 18 Aralık 1978'de çıkan Savaş Yolu Dergisi'nin ilk yazı işleri Müdürü, İGD üyesi Ali İhsan Özgür; ülkücü-faşist çetelerce ağır işkenceler sonucu öldürülmüş, cesedi, battaniyeye sarılı olarak 1978 yılının Kasım ayının son haftasında bir otomobilin bagajında bulunmuştur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder