Hiçbir şey boşuna yaşanmadı
İzmir'de yaşayan barış, demokrasi ve sosyalizm mücadelesinde yer almış 14 kişiye Emeğe Saygı duygusuyla “iyi ki varsınız, iyi ki yaşadınız, hiçbir şey boşuna yaşanmadı’’ ifadeleriyle plaket verildi.
Demokrasi Dostluk ve Dayanışma Derneği (DDDD), yaşamları boyunca hayatı iyileştirici ve değiştirici çabalara destek vermiş, bulundukları yaşam alanlarında aktif görevler üstlenmiş, emek, demokrasi ve barış savaşımının mütevazi kişileri olmuş insanlarını hatırlamak/hatırlatmak amacıyla düzenlediği “Emeğe Saygı Buluşmaları”nın ikincisi gerçekleştirdi.
Tepekule Kongre Merkezi’nde yapılan Bilgehan Oğuz’un sunuculuğunu yaptığı etkinlikte İzmir'de yaşayan barış, demokrasi ve sosyalizm mücadelesinde yer almış 14 kişiye buluşma anısına ‘’iyi ki varsınız, iyi ki yaşadınız, hiç bir şey boşuna yaşanmadı’’ ifadeleriyle plaket verildi. Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Bornova Eski Belediye Başkanı Kamil Oktay Sındır ve Çamlıhemşin eski Belediye Başkanı İdris Lütfü Melek’te etkinliğe katılarak plaket verdiler.
Plaket takdimleri öncesinde 14 isim için kısa belgeseller gösterildi. Kişilerin yaşamlarından kesitler sunan kısa belgesellerin ardından sahneye çıktıklarında mücadele anılarından, geleceğe dair umutlarından bahseden katılımcıların konuşmaları sık sık alkışlarla kesildi. Sık sık duygusal anların yaşandığı tören toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.
Dernek üyeleri kuşaklar arası aktarımı amaçlayan Emeğe Saygı Buluşmaları kapsamında adı geçen kişilerle yapılan görüşmelere dayanan bir kitap hazırlandığını ve yakın zamanda yayınlanacağı bilgisini paylaştı.
Etkinlik sonunda, Nuri KILINÇ'a da dernek tarafından onur ödülü verildi
Emeğe Saygı 2 buluşmasında plaket sunulan isimler ve kendileri hakkında yapılan tanıtım özetleri:
Prof. Dr. Türkan Süren: 1970'lerde Ege Üniversitesi'nde asistanlar sendikasının kuruluş çalışmalarına katılmıştır. 1402 sayılı kanunla 1980 sonrasında üniversite ile ilişiği kesilen hocalar arasında yer almıştır.
Prof. Dr. Orhan Süren: İzmir Tabip Odası başkanlığı yaptı. Tabipler Odası'nın insan hakları komisyonunun kuruluşunda görev almıştır.
Osman Özgüven: Belediye başkanlığı döneminde barış şenlikleri düzenledi. Aliağa’da yapılmak istenen termik santrale karşı yapılan insan zinciri eyleminin düzenleyicileri arasında yer aldı. 10 tona kadar suyu ücretsiz sunduğu için yargılandı, beraat etti.
Savaş Al: Türkiye İşçi Partisi üyesi ve Ege Bölge örgütleyicilerinden.TBKP İzmir çalışmalarında görev aldı. Türkiye Komünist Partisi milletvekili adayı oldu.
Vedat Pekel: Türkiye Sosyalist İşçi Partisi üyesi. Türkiye İşçi Partisi İzmir il başkanlığı yaptı. Türkiye Birleşik Komünist Partisi İzmir kuruluş çalışmalarına katıldı.
Ergun Ergin: Elektrik Mühendisleri Odası kurucuları arasında yer aldı ve başkanlığını yaptı. Teknik Elemanlar Sendikası’nın kuruluşunda yer aldı. Barış Derneği davasında yargılandı.
Fahrettin Çetin: Petkim İş Sendikasının kuruluşunda ve DİSK’e katılmasında etkili isimlerden birisidir. Petrol krizi olarak bilinen, 2 hafta rafinerilerin çalıştırılmadığı etkinliğin örgütleyicileri arasındadır. Emekli Sen İzmir kurucuları arasındadır.
Mutahhar Bengi: TİP’in 1960 sonrası kuruluş çalışmalarında yer almıştır. Tütün Üreticileri Sendikası’nın kurucularındandır. 1971 sonrasında THKPC davasından yargılanmış ve 14 yıl hüküm giyen ilk devrimci olmuştur.
Turhan Tuna: TİP milletvekili adayıdır. Makine Mühendisleri Odası ve Halkevi başkanlığı yapmıştır.
Doğan Çetiner:Türkiye Komünist Partisi İzmir çalışmalarında yer almıştır. 1951 TKP davasından yargılanmış ve siyasetten yasaklanmıştır. Yasaklı olduğu yıllarda eşinin Türkiye İşçi Partisi çalışmalarına destek vermiştir.
Hamit Ay: İzmir TİP kurucularındandır ve Bornova ilçe başkanıdır. 6. Filo protestolarının düzenleyiciler arasındadır.
Recai Atalay: Maden İş ve SODEP kurucularındandır. SODEP’ten İzmir il genel meclis üyeliği yapmıştır. İnsan Hakları Derneği kurucusudur ve yönetim kurulu üyesi olmuştur. Yazar ve şairdir. Halen Halkların Demokratik Partisi kültür komisyon8unda çalışmalarını sürdürmektedir.
İbrahim Hünder: Türk Metal Sendikası’na karşı iş yerinde çalışmalar yapmıştır. Türkiye Komünist Partisi üyesidir. Emekli Sen kurucuları arasında yer almıştır.
İsmail Kayhan: TKP’nin köy örgütlenmesinde görevlendirilmiştir. Köy Der ve Köy Koop kuruluşunda yer almıştır.
Nuri Kılınç: 1951 Gaziemir doğumlu, elektrik mühendisi. İstanbul Beşiktaş ilçesi İGD’lilerinden. 1979 da askerlik sonrası tekrar İzmir’e gelerek Elektrik Mühendisleri Odası İzmir şubesinde çalıştı. 1981’den sonra İzmir Köy Koop’da müdür olarak görev yaptı. Arkadaşları cevresinde Köylü Nuri veya Seydiköylü Nuri diye anılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder